Villakoiran pesu ja trimmaus (Perushoito)
Lähtötilanne: Harjalla takkuun suihkutetaan harjausnestettä/hoitoainetta ja takkua harjataan pikku hiljaa auki. Ensiksi koira kastellaan hyvin, pohjia myöten. Jos koira on päässyt hyvin likaiseksi, voi kasteluun mennä aikaa ja koiraa ei oikeastaan saa kastumaan ennen kuin se on ekan kerran saippuoitu ja huuhdeltu. Yksi kikka on laittaa suihku aivan ihoa vasten, silloin turkki kastuu paremmin.
Kun koira on märkä aloitetaan vaahdottaminen. Etukäteen on tietenkin sekoitettu valmiiksi sopiva shampoo. Koiraan laitetaan joka kohtaan shampoota ja vaahdotetaan koira mahdollisimman hyvin. Likainen koira ei välttämättä vaahtoa eikä turkkia ole edes helppo vaahdottaa mutta ei huolta, kunhan shamppoota on suunnilleen joka paikassa.
Sitten huuhdellaan. Koira huuhdellaan hyvin mutta ei tarvitse olla pikku tarkasti. Tässä vaiheessa sanon yleensä, että koira päästää väriä. Koiran likaisuudesta riippuen irtoava vesi voi olla hyvinkin mustaa.
Uusinta kierros. Villakoirat pestään aina kahteen kertaan. Nyt vaahto pääsee hyvin joka kohtaan ja koira vaahtoaa ekaa kertaa huomattavasti paremmin, myös shampoota kuluu edellistä kertaa vähemmän. Pesen yleensä ronskein ottein pohjia myöten. Turkin hankaamista kannattaa välttää, se tekee vain enemmän takkuja.
Sitten alkaa toinen huuhtelu. Nyt tehdään tarkkaa työtä. Koko turkki huuhdellaan tarkasti. Erityisesti kannattaa huomioida korvien taustat, kainalot ja pylly, niihin monesti jää shampoota piiloon. Käteen yleensä tuntee, onko saippuaa vielä jossain. Sitten laitetaan hoitoaine sekä turkinsuoja aineet + öljyt. Hoitoaine kannattaa poistaa hyvin tarkkaan, sillä jos sitä jää turkkiin, kuivaus hankaloituu ja koira kuivuu hitaasti. Jotkut hoitoaineet pidentävät kuivausaikaa puolella.
Kun koira on pesty, kannattaa koirasta rutistella ylimääräinen vesi pois. Koiran turkkia siis rutistellaan, ei koiraa.
Koira on pesty ja voi halutetessaan ravistella.
Pesun jälkeen koira kiedotaan pyyhkeisiin ja voimakkaasti hangaten käydään koko turkki läpi. Isoon villakoiraa uppoaa useampikin pyyhe, etenkin jos turkkia on paljon. Koiran voi antaa välillä ravistella liikoja vesiä pois.
Tuloksena on puoli märkä koira. Jos koira on näyttelykoira, sen föönaus aloitetaan välittömästi. Kotipesussa päästämme usein koiran juoksemaan asuntoon ja hetkeksi näin kuivattelemaan itseään (tämä helpottaa föönausvaihetta).
Sen jälkeen alkaa rankin osuu eli koiran kuivaaminen. Hyvin lyhytturkkisella (alle 2cm) koiralla tämän vaiheen voi hypätä ylikin ja jättää tukan kiharaksi. Silloin turkkin voi harjata ensin märkänä ja sitten kuivuttua. Fööniksi ei yleensä riitä mikään käsi vehje tai sen kanssa saa tuhrata tuntikausia, parhaimpaan tulokseen pääsee turbolla. Pitkäturkkinen koira on kuivattava pohjaa myöten. Käytössä pitää olla HYVIN tehokas fööni, jolla pääsee turkissa nahkaan asti. Perusföönillä föönatessa samalla karstataan tai harjataan vasta karvaan sitä kohtaa mitä kuivataan.Koira on kuivattava kauttaaltaan tai kosteisiin kohtiin voi kehittyä takkuja. Hyväturkkisen aikuisen koiran kanssa voi jättää kosteammaksikin, mutta silloin turkista tulee kihara.
Käytettäessä turboa, turbon suutinta voi kuljettaa aivan ihopinnassa. Ilmavirta suunnataan turkista ulospäin. Näin koira kuivuu pohjaa myöten ja voit jopa tuntea, kuinka vesi pakenee turkista roiskuen voimakkaan ilmavirran voimasta. Usein turbossa ei tarvitse laittaa lämmitystä, sillä kuuma ilma voi polttaa nahan. Kinkkiset kohdat, kuten kiharaiset tassukarvat, kannattaa ensin avata karstalla tai harjalla ja sen jälkeen vasta kuivata turbolla. Turkin kuivaus helpottaa myös seuraavaa vaihetta. Turkista on helpompi trimmata tasainen, kun koira on kunnolla kuivattu. Hyväturkkisella aikuisella kotikoiralla voi leikata kostean turkin ja antaa kihartua, kihara peittää leikkauksen epätasaisuudet.
Kun koira on kuiva aloitetaan konetöistä. likaista koiraa kun ei saa trimmata, terät menee pilalle hetkessä.Aluksi ajellaan koiran kuono ja kaula. Kuono ajellaan mielen mukaan mutta yleensä ajellaan kuono korvasta silmä kulmaan, silmien välistä ja korvasta kaulaan. Isovillakoiralla noin 3-4cm rintalastasta.
Tältä ajellun naaman tulisi näyttää.
Sen jälkeen ajellaan tassut. Näyttelyihin aikova ajaa vain varpaat ja tassun pohjat. Kotikoiralta voi ajella nilkkoihin asti ja näin vähentää kuran tulemista sisälle. Samalla ajellaan häntä ja takapää. Hännästä ajetaan yleensä 4-5cm hännän alkupäästä ja tehdään lopusta karvasta pallo (saksin). Itse ajan koiralta kaljuksi myös mahan sekä nartulla sukuelinten seudun sekä peräaukon, tämä säästää paljon pesuilta.
Sitten voikin alkaa saksimaan. Itse leikkaan kotikoiran lyhyet kohdat 9mm terällä koneella, koska niin saa siistiä jälkeä. Pitkän tukan leikkaan käsin. Koiran voi ajella kokonaan koneella, ja saada näin helpon turkin. Villakoiralla oon monia eri vaihtoehtoja, itse suosin koiran jättämistä edes vähän villakoiran näköiseksi, tässäkin tapauksessa suosittelen, että niska tukka ja jalat leikataan käsin, koska villakoirilla on hassu niska, kun siihen ei jätä enemmän tukkaa.
Tässä Pupu leikataan aikanaan netistä löytämieni oheiden mukaan pentuleijonaan (ohjetta en ole valitettavasti enää löytänyt netistä, vaikka se oli todella hyvä ja yksityiskohtainen). Tässä takaosa on jo leikattu ja jalat ja etuosa odottaa. Toisessa kuvassa Pupua leikataan continental -leijonaleikkaukseen. Valmis, kaunis ja puhdas koira, joka pysyy siistinä viikon-2 kuukautta, riippuen koiran iästä ja turkin laadusta. Pupu kuvissa 11kk ja 4kk. Koiran tukan ja korvat voi nyt kiinnittää, ettei tukka tule silmille. Malleja vaikka täältä . Eri trimmausmalleja täältä LINKKI Tämän läpikäymiseen menee kääpiövillakoiralla minulta noin 1,5h mutta Kokonaisaika: Takkujen avaus: 20-30min Hyväksi todettuja aineita: Shampoot: Hoitoaineet:
|
||