Korvien teippaus

Harjakoirilla nakuilla vaaditaan pystyt korvat, puutereilla saa olla pystyt tai luppakorvat, mutta tuomarit kehissä yleensä suosii pystyä korvaa. Osalla, korvat on hyvin vahvat ja tönöttävät pystyssä pienestä asti. Aina korvat eivät ole vahvat ja vaativat aluksi tukea. Joillakin riittää pelkkä ajelu hampaiden vaihtumisen aikaan, jolloin korvat ovat pehmeimmillään, toisia joudutaan teippaamaan vuoden ikäiseksi, eikä ne siltikään välttämättä pysy.
Joskus halutaan puuterille luppakorvat tai niitä ei saada pystyyn ja ne ovat väärässä asennossa, silloin korvia ohjaillaan teipeillä hetken aikaa alaspäin.

Esittelen molemmat tyylit. Kuvat suurenee klikkaamalla.

Kaikille koirille ei toimi samat ohjeet, joten nämä ohjeet ei välttämättä toimi kaikilla harjakoirilla. En ota vastuuta ohjeiden toimivuudesta.


Luppakorvainen Naomi, ajeltu korvainen Jekku ja Ilo täysikorvakarvainen pystykorvainen puuterihuisku.

Ensimmäisellä harjakoirallani Ilolla riitti pelkkä ajelu siihen asti, että hampaat oli vaihtuneet. Jekun korvia teippailimme noin vuoden ikään ensin molempia ja lopulta kevyesti vain toista. Jekun korvat vaan eivät jääneet pystyyn, se palellutti korvansa talvella ja ennestään melko pehmeät oikea korva ei enää pysynyt pystyssä. Vasen olisi ehkä jäänytkin, mutta se avustettiin alas, koska oikeakaan ei pysynyt.

--------------------------------------------------------------

KORVIEN TEIPPAUS YLÖSPÄIN

Lähtötilanne:
Tarvitset kivuttomasti irtoavaa silkkiteippiä (kuvassa vihreä rulla) ja hyvin kiinnipitävää leukoplast teippiä (oranssi rulla) sekä talouspaperin.
Ajele koiran korva karvattomiksi, jotta teippi tarttuu paremmin ja jotta ei tarvitse repiä koiran korvia teippejä pois ottaessa.

Leikkaa talouspaperi kahteen osaan.

Taita se kolmeen osaan pituus suunnassa. Arvioi hieman kuinka pitkän pötkön korvaan tarvitset, pieneen korvaan siivekkeet enempi toistensa päälle ja isompaan korvaan vähemmän.

Taita alhaalta lähes puolet.

Ja ala rullata. Taas pieneen korvaan tiivis rullaus ja isompaan jätä löysempi rullaus.

Talouspaperi rullana.

Leikkaa silkkiteipistä (tai muusta pehmeästä teipistä) reilusti kaksi kertaa talouspaperipötköä pidempi pätkä ja laita talouspaperi rulla keskelle teippiä. Varo ettei talouspaperi aukene. Käännä teipin päät keskelle.

Saat teipatun pötkön.

Kiinnitä pieni pala lenkille laitettua hyvin pitävää teippiä (leukoplast) keskelle pötköä. Tee samantien samanlainen pötkö toistakin korvaa varten.

Leikkaa silkkiteipistä valmiiksi pätkät korvia varten.

Kiinnitä pötkö hyvin painamalla korvaan kiinni (siis se lenkillä ollut teippi ottaa nyt korvanlehteen kiinni). Kiinnitä tarpeeksi alas, mutta katso, että korvaan jää edelleen ilmanvaihto. Katso, että kaikki mahdolliset vekit, korvista suoristuvat.


Kiinnitä valmiiksi leikkaamasi silkkiteippi korvan ympärille napakasti, mutta ei niin tiukkaan, että veri ei kiertäisi. Teipin on hyvä mennä pari kertaa ympäri. Tarkista, ettei karvoja jäänyt teipin ja korvan väliin!

Nyt tämä korva on valmis, tee sama toiselle korvalle.

Nyt kun molemmat korvat on teipattu. ota korvien väliä pidempi pätkä vahvaa teippiä (leukoplast). Kierrä teippi takapuolelta eteen ja vie teippi samalla lailla edestä toisen korvan ympäri. Ota toinen korvien väliä pidempi vahvan teipin pala ja kiinnitä se korvien keskellä olevaan teippiin, niin että karvat eivät jää väliin. Kiinnitä teipin päät korvien takapuolelle (ja jos riittää niin ympärikin).

Nyt teippaus on valmis, korvat pysyvät tukevasti ja turvallisesti oikeassa asennossa. Muista vaihtaa teippiä parin-kolmen päivän välein ja seuraa korvia päivittäin, ettei tule tulehduksia tai ärtymistä. Anna korvien tuulettua teippailun välillä parista tunnista vuorokauteen, tarpeen mukaan. Varo pakkasella, nahkalle ajellut korvat voivat helposti paleltua, etenkin kun teipattuna koira ei saa taitettua korvia suojaan niskaan. Paleltuminen voi johtaa siihen, että korvat alkavat lurpottaa, eikä niitä saada enää ollenkaan pystyyn.

Kun teipit on hyvin kiinnitetty ja niissä ei oli nipistäviä karvoja jäänyt väliin, koira unohtaa teipit nopeasti ja voi elää edelleen koiranelämää teipeistä huolimatta.

------------------------------------------------------------------

KEVYEMPI TEIPPAUS

Kun molempia korvia ei enää tarvitse teipata ja korva meinaa jo pysyä pystyssä, riittää kevyempi teippaus. Ajele korvat karvattomiksi. Laita 3 maalarinteipin palaa yksitellen korvan sisäpuolelle huolellisesti painamalla päällekkäin kiinnittäen. Leikkaa pitävästä teipistä (leukoplast) pitkä pätkä ja kierrä se varmistukseksi korvan ympäri aika alhaalta pitämään maalarin teipin kiinni.

------------------------------------------------------

KORVIEN TEIPPAAMINEN ALASPÄIN PAINOILLA

Lähtötilanne: Vasemman puoleisessa kuvassa korva on asettunut väärin, vaikka on lupassa.
Tarvitset vahvaa leukoplast teippiä ja kaksi palaa sinitarraa. Korvia ei kannata ajella, sillä toivotaan, että karvat kasvavat ja painavat korvat alaspäin oikeaan asentoon.

Laita pala sinitarraa pätkälle teippiä

Paina sinitarra koiran korvan lehden alareunaan.

Kiepauta teipin päät korvan ulkopuolelle ristiin.

Näin paino ohjaa korvan oikeaan asentoon.

Toiset teippaavat korvat leuan alta ja jopa päänympäri. Leuan alta teippausta yritimme, mutta alle 10 minuutissa Jekku oli saanut teipit irti. Leuan ali teippaus häiritsi myös korvan normaalia liikkumista. Painojen kanssa teippaaminen ei häirinnyt Jekkua ollenkaan ja se antoi painojen olla.