Villakoiran pesu ja trimmaus (Perushoito)
Villakoirien pesua vuodesta 1997... Nämä ohjeet perustuvat neljän villakoiran pesu ja trimmauskokemuksiin. Kaikille koirille ei toimi samat ohjeet, joten nämä ohjeet ei välttämättä toimi kaikilla villakoirilla. En ota vastuuta ohjeiden toimivuudesta. Näyttelyyn mennessä olen aina trimmauttanut koiran ammattilaisella. .

Lähtötilanne:
Ennen pesua koiran turkki selvitetään täysin takuttomaksi. Näyttelykoiran takkuja ei koskaan poisteta saksilla, vaan koiraa ei päästetä edes takkuun. Jos takkuja tulee, ne avataan käsin. Kotikoiralla ei ole niin väliä ja sillä takut voi avata saksilla. Sakset työnnetään takun ja ihon väliin, niin että saksen terä lävistää turkin takun yläpuolelta, sen jälkeen leikataan karvan suuntaisesti (eli turkista ulospäin). Sen jälkeen yritetään taas harjalla. Aina kun takkuja avataan, on koira pestävä. Muuten parissa päivässä takun kohdalla on entistä suurempi takkupallo, kun turkki on venynyt ja vanunut. Toinen vaihtoehto on suihkuttaa takkukohtaa hoitoainesuihketta. Itse kä'ytän Kelcon De matt -suihketta ja se pitää takun poissa seuraavaan pesuun asti.

Ensimmäisessä kuvassa Pupun turkki on avattu ennen lenkkiä ja käyty kunnon kurailman lenkki ja sen jälkeen pesuun. Toisessa kuvassa Pupu on ryvettynyt kurassa ja sateessa ja turkki odottaa avaamista.

Ensiksi koira kastellaan hyvin, pohjia myöten. Jos koira on päässyt hyvin likaiseksi, voi kasteluun mennä aikaa ja koiraa ei oikeastaan saa kastumaan ennen kuin se on ekan kerran saippuoitu ja huuhdeltu. Yksi kikka on laittaa suihku aivan ihoa vasten, silloin turkki kastuu paremmin.
Kun koira on märkä aloitetaan vaahdottaminen. Etukäteen on tietenkin sekoitettu valmiiksi sopiva shampoo. Koiraan laitetaan joka kohtaan shampoota ja vaahdotetaan koira mahdollisimman hyvin. Likainen koira ei välttämättä vaahtoa eikä turkkia ole edes helppo vaahdottaa mutta ei huolta, kunhan shamppoota on suunnilleen joka paikassa.
Sitten huuhdellaan. Koira huuhdellaan hyvin mutta ei tarvitse olla pikku tarkasti. Tässä vaiheessa sanon yleensä, että koira päästää väriä. Koiran likaisuudesta riippuen irtoava vesi voi olla hyvinkin mustaa.
.
Uusinta kierros. Villakoirat pestään aina kahteen kertaan. Nyt vaahto pääsee hyvin joka kohtaan ja koira vaahtoaa ekaa kertaa huomattavasti paremmin, myös shampoota kuluu edellistä kertaa vähemmän. Pesen yleensä ronskein ottein pohjia myöten. Turkin hankaamista kannattaa välttää, se tekee vain enemmän takkuja.

Sitten alkaa toinen huuhtelu. Nyt tehdään tarkkaa työtä. Koko turkki huuhdellaan tarkasti. Erityisesti kannattaa huomioida korvien taustat, kainalot ja pylly, niihin monesti jää shampoota piiloon. Käteen yleensä tuntee, onko saippuaa vielä jossain.

Jos haluaa käyttää hoitoainetta, se laitetaan tässä vaiheessa ja huuhdellaan sitten tarkasti pois. Hoitoaine kannattaa poistaa hyvin tarkkaan, sillä jos sitä jää turkkiin, kuivaus hankaloituu ja koira kuivuu hitaasti.Itse en käytä normaali pesussa useinkaan hoitoainetta. Pehmeäturkkisellä villakoiralla hoitoaine hankaloittaa jatkohoitoa. Hoitoaine tekee turkista pehmeämmän ja pehmeä turkki takkuuntuu entistä helpommin.

Kun koira on pesty, kannattaa koirasta rutistella ylimääräinen vesi pois. Koiran turkkia siis rutistellaan, ei koiraa.
Koira on pesty ja voi halutetessaan ravistella.
Pesun jälkeen koira kiedotaan pyyhkeisiin ja voimakkaasti hangaten käydään koko turkki läpi. Isoon villakoiraa uppoaa useampikin pyyhe, etenkin jos turkkia on paljon. Koiran voi antaa välillä ravistella liikoja vesiä pois.
Tuloksena on puoli märkä koira. Jos koira on näyttelykoira, se peiteiltäisiin tässä vaiheessa pyyhkeisiin odottamaan föönausta. Kotipesussa päästämme usein koiran juoksemaan asuntoon ja hetkeksi näin kuivattelemaan itseään (tämä helpottaa föönausvaihetta).

Sen jälkeen alkaa rankin osuu eli koiran kuivaaminen. Hyvin lyhytturkkisella koiralla tämän vaiheen voi hypätä ylikin ja jättää tukan kiharaksi. Silloin turkkin voi harjata ensin märkänä ja sitten kuivuttua. Fööniksi ei yleensä riitä mikään käsi vehje tai sen kanssa saa tuhrata tuntikausia

Pitkäturkkinen koira on kuivattava pohjaa myöten. Käytössä pitää olla HYVIN tehokas fööni, jolla pääsee turkissa nahkaan asti. Perusföönillä f öönatessa samalla karstataan tai harjataan vasta karvaan sitä kohtaa mitä kuivataan.Koira on kuivattava kauttaaltaan tai kosteisiin kohtiin voi kehittyä takkuja. Hyväturkkisen aikuisen koiran kanssa voi jättää kosteammaksikin, mutta silloin turkista tulee kihara.

 

Käytettäessä turboa, turbon suutinta kuljetetaan pieni alakerrallaan aivan ihopinnassa. Ilmavirta suunnataan turkista ulospäin. Näin koira kuivuu pohjaa myöten ja voit jopa tuntea, kuinka vesi pakenee turkista roiskuen voimakkaan ilmavirran voimasta. usein turbossa ei tarvitse laittaa lämmitystä, sillä kuuma ilma voi polttaa nahan. Kinkkiset kohdat, kuten kiharaiset tassukarvat, kannattaa ensin avata karstalla tai harjalla ja sen jälkeen vasta kuivata turbolla. (koirien kanssa kuvassa ei ole turbo, mutta kuivainta käytetään turbon tapaan, viimeisessä kuvassa on turbo).

Turkin kuivaus helpottaa myös seuraavaa vaihetta. Turkista on helpompi trimmata tasainen, kun koira on kunnolla kuivattu.

Hyväturkkisella aikuisella voi leikata kostean turkin ja antaa kihartua, kihara peittää leikkauksen epätasaisuudet.

Kun koira on kuiva aloitetaan konetöistä. likaista koiraa kun ei saa trimmata, terät menee pilalle hetkessä.Aluksi ajellaan koiran kuono ja kaula. Kuono ajellaan mielen mukaan mutta yleensä ajellaan kuono korvasta silmä kulmaan, silmien välistä ja korvasta kaulaan. Isovillakoiralla noin 3-4cm rintalastasta.
Tältä ajellun naaman tulisi näyttää.
Sen jälkeen ajellaan tassut. Näyttelyihin aikova ajaa vain varpaat ja tassun pohjat. Kotikoiralta voi ajella nilkkoihin asti ja näin vähentää kuran tulemista sisälle. Samalla ajelaan häntä ja takapää. Hännästä ajetaan yleensä 4.5cm hännän alkupäästä ja tehdään lopusta karvasta pallo (saksin). Itse ajan koiralta kaljuksi myös mahan sekä nartulla sukuelinten seudun sekä peräaukon, tämä säästää paljon pesuilta.

Sitten voikin alkaa saksimaan.Itse leikkaan lyhyet kohdat 9mm terällä koneella, koska en saa käsin tarpeeksi siistiä jälkeä. Pitkän tukan leikkaan käsin. Koiran voi ajella kokonaan koneella, ja saada näin helpon turkin. Villakoiralla oon monia eri vaihtoehtoja, itse suosin koiran jättämistä edes vähän villakoiran näköiseksi, tässäkin tapauksessa suosittelen, että niska tukka ja jalat leikataan käsin, koska villakoirilla on hassu niska, kun siihen ei jätä enemmän tukkaa.
Tässä Pupu leikataan aikanaan netistä löytämieni oheiden mukaan pentuleijonaan (ohjetta en ole valitettavasti enää löytänyt netistä, vaikka se oli todella hyvä ja yksityiskohtainen). Tässä takaosa on jo leikattu ja jalat ja etuosa odottaa. Toisessa kuvassa Pupua leikataan continental -leijonaleikkaukseen.


Valmis, kaunis ja puhdas koira, joka pysyy siistinä viikon-2 kuukautta, riippuen koiran iästä ja turkin laadusta. Pupu kuvissa 11kk ja 4kk.

Koiran tukan ja korvat voi nyt kiinnittää, ettei tukka tule silmille. Malleja vaikka täältä .

Eri turkkeja ja turkin kasvunopeutta näkee täältä LINKKI

Tämän läpikäymiseen menee kääpiövillakoiralla minulta noin 1,5h mutta
tottumattomalta voi mennä kolmisenkin tuntia. Isovillakoirassa menee noin
3-8h riippuen turkin mitasta ja tekijästä. Pennulla tämä tehdään 1viikon-4
viikon välein, riippuen miten koira takkuuntuu, takkuava pestään vaikka joka
päivä (pahin takkuvaihehan on 6kk-3v välillä, joskus pidempäänkin). Aikuisella hyvä turkkisella koiralla voi väliä joskus venyttää väliä jopa 2 kuukauteen. Ammattilaisen tekemänä tämä trimmaus maksaa 50-100e, riippuen pestäänkö vai trimmataanko vain ja minkä kokoinen koira on.Villakoiran hintaa voi aina lisätä nuo vehkeet mitä tarvitaan, sekä nuo shampoot, ne ei tule mitenkään halvaksi, jos haluaa että työ sujuu nopeasti
ja koira pysyy siistinä.

 

Kokonaisaika:

Takkujen avaus: 20-30min
Pesu kaksi kertaa vaahdottaen, ei hoitoainetta: 20-30min
Kuivaus pyyhkeillä ja ravistellen: 10min
Föönaus: 60min
Konetyöt, kuono, tassu, takapää, etujalat: 30-60min
(Muu trimmi (kasvattaja hoitelee ;) ): 20-60min riippuen trimmi välistä)
Kokonaisaika: 2h20min- 4h10min, 2 viikon välein