Kiinanharjakoiran pesu ja trimmaus (Perushoito)
Harjakoirien turkin hoitoon olen tutustunut vasta vuonna 2007. Iso osa opeista tulee Äijälän Maaretin harjakoiran hoito-ohjeista. Lisäksi olen ammentanut paljon ohjeita afgaaninvinttikoirien, shih tzujen ym turkkikoirien turkin hoidosta. Lisäksi olen paljon oppinut suoraan puuterin omistajilta, kuten Raijalta ja Pupun kasvattajalta Maaritilta.;o). Kaikille koirille ei toimi samat ohjeet, joten nämä ohjeet ei välttämättä toimi kaikilla harjakoirilla. En ota vastuuta ohjeiden toimivuudesta.

Lähtötilanne:
Harjakoiran turkkia ei saa harjata, kun se on likainen, niimpä koira on pestävä usein. Normaali harjakoiran pesu väli on 5-14pv. Pahimpaan takkuikään, kun koira vaihtaa aikuisen karvaan, joutuu ehkä jopa tihentämään pesua, jopa joka toinen päivä. Tarkoitus on, ettei koira pääse koskaan takkuun, niin ei tarvitse koskaan turkkia repiä auki. Harjakoiran turkki kuluu todella helposti ruman näköiseksi, jos sitä käsittelee kuivana ja likaisena saati että repii siinä olevat takut irti.

Harjakoiran pesu alkaa konetöillä, jotta irtokarvat ei jää kutittamaan nahkaan. Kuono ajellaan lyhyeksi sekä posket. Kaulaan ajellaan v-mallinen alue. Kuvista näkee tarkemmin. Itse käytän koneeseen saatavaa kapeaa tassuterää.
Harjakoiran pesussa aineet on kaiken a ja o. Kotipesussa käytetään usein eri aineita kuin näyttelypesuun. Itsellä eroa tulee lähinnä siitä, että kotipesuun käytän hoitoaine veteen laitettavaa öljyä suojaamaan turkkia rasitukselta. Pesuainetta harjakoiralla kuluu hyvin vähän. Ammelliseen vettä käytetään max.1-2 rkl pesuainetta ja hoitoainetta. Tiheään pestynä käytän usein 1-2tl pesuainetta..Enempää ei tarvita, koska koira pestään niin usein. Enempi määrä kuluttaa turhaan turkkia ja tekee turkista nopeasti klimppinen. Harjakoiralle ei kannata käyttää kuin hyvin harvoin syväpuhdistavia vahvoja shampoita, Ilolle tuntuu, ettei voi käyttää ollenkaan tai turkki palaa heti puhki (ruskeat latvat). Eri koirille sopii eri aineet, joten aineita kannattaa vaihdella eri harjakoira omistajien kesken, niin näin löytää omalle koiralle sopivat aineet.
Pesu aloitetaan tassujen pesulla, valkoiset ja likaantuneimmat osat pestään Marseille saippualla. Itse pesen tassut hanan alla ja huuhtelen ennen ammeeseen laittoa.
.
Sitten koira laitetaan ammeeseen, jossa valmiina lämmintä vettä ja pesuainetta (1rkl) (kuvassa pesuaine "hieman" vaahtosi, kun laitoin vahingossa shampoon ensin). Koira laitetaan ammeeseen makaamaan ja käsin huljutellaan turkkia, että pesuaine menee joka paikkaan. Pienellä kupilla tai käsin kaadetaan pesuainetta myös päähän ja korvien karvoihin.

Tämän jälkeen huuhdellaan hyvin koira, amme ja kippo.

Sitten sekoitetaan hoitoaine. Lasketaan ensin vesi ammeeseen. Sitten laitetaan 1-2rkl hoitoainetta pulloon, jossa se sekoitetaan tulikuumaan veteen ja ravistetaan sekaisin. Kun hoitoaine on liuennut, se sekoitetaan ammeen veteen. Halutessaan voi veteen laittaa myös öljyä turkkia hoitamaan, pieni loraus riittää, ettei turkista tule limainen. Takkuiässä öljy saattaa tehdä turkista helpommin takkuavan ja öljyn jälkeen voi joutua pesuväliä tihentämään. Koiran maatessa hoitoaine vedessä, kastellaan myös pää.Samalla voi käydä myös turkin läpi harvalla kammalla. Näin tukan sotkut selkeävät ja turkki aukeaa ilman isoja aukaisemisoperaatioita. Jos eteen tulee takku mistä kampa ei liu'u läpi, jätän sen kohdan odottamaan takun avausta myöhemmin kuivauksen jälkeen. Lopuksi koiran voi huuhdella tai hoitoaineen voi jättää turkkiin, riippuen merkistä. Joillakin merkeillä ei suositella hoitoaineen jättämistä turkkiin. Näyttelyihin koira on huuhdeltava, ettei turkkiin jää aineita, se tulkitaan dopingiksi.
Pesty koira rutistellaan (ei koiraa, turkkia vain) ja sen jälkeen koira kiedotaan pyyhkeisiin kuivumaan. Ilo makaa pyyhkeissä 10-20minuuttia, jotta vesi imeytyy hyvin.
 
Sen jälkeen otan koiran pyyhkeistä ja käyn sen päällisin puolin sekoiteharjalla läpi. Takut voi avata joko nyt tai kuivauksen jälkeen (itse suosin kuivauksen jälkeen, siitä myöhemmin).

Sitten alkaa kuivaus. Ilo kuivataan turbokuivaimella, hiljaisemmalla vaihtoehdolla. Suutinta kuljetaan turkissa ihoa pitkin ja vesi roiskuu pois turkista. Ilon kuivaan nykyyän seisten kuljettamalla suutinta kohta kohdalta aina ylhäältä alaspäin.Näin koiran turkki laskeutuu kauniisti ja ilmavirta ei pyörittele tukkaa takkuun. Aloitan yleensä kaulasta ja liikun siitä kohti häntää ja sama toiselta puolelta.Aina ylhäältä alaspäin.

 
Käyn koko turkin läpi harvalla kammalla, jotta mahdolliset takut löytyvät.
 

Jos koiralla on takkuja, ne voi avata ennen kuivausta kosteasta turkista tai kuivasta turkista hoitoainesuihkeen kera. Itse avaan takut kuivatusta koirasta, takkujen kohdat jäävät kumminkin kosteammiksi, kun koira ei kuivu takun sisältä. Takut avataan hyvin varovasti karva kerrallaan, ei repien kammalla.Takun avaus aloitetaan takun ulkoreunoista, sillä jos kampa vedetään suoraan takun alle ja vedetään ylös, niin takun solmut vain kiristyvät. Tällöin turkki revitään auki ja se näkyy turkissa. Itselläni on käytössä kampa ja sormet, jotkut käyttää peruspiikki harjaa (Madam) tai harjakoirilla muutenkin käytettävää sekoiteharjaa. Jos takku on tiukassa, suihkutan siihen hoitoaine sprayta auttamaan avauksessa. Viimeisen takkupallon joka jää selvityksestä jäljelle, vedän yleensä käsin tai lopuksi tiheällä kammalla.
 
On muistettava kääntää koira myös selälleen ja avattava myös vatsapuoli. Vatsapuolella on yleensä hankauksesta johtuen pahemmat takut kuin päällispuolella. Itse en vatsapuolta avaa niin tarkkaan, mielestäni vatsapuolella ei niin haittaa jos turkki on hieman ohuempi. Koiraa satuttamatta silti takut on irrotettava.
 
Sitten käyn vatsan läpi hyvin tiheällä kammalla. Koira pystyyn ja sitten koko koira tiheällä kammalla läpi ihoa myöten. Näin lähtee viimeiset takkupalleroiset irti ja löytyy myös viimeiset takutkin. Tämä vaihe auttaa hyvin paljon takkuvaiheisen koiran hoitoa, ainakin meillä. Viimeistään tässä vaiheessa koira on myös kuivunut täysin.

Aivan lopuksi suihkutan turkin pintaa kerroksen hoitoaine suihketta, jollei olla menossa näyttelyihin. Meillä on käytössä Kelcon suihke, se suojaa turkkia ja siinä on UV suoja, jottei musta turkki haalistuisi ruskeaksi. Harjana harjakoirille on paras luonnoharjasharja, jossa on mukana nupittomia muovipiikkejä (meillä Hindes).

 

Vielä tarkistetaan, että tassukarvat eivät ole kasvaneet liian pitkiksi ja lyhentää ne alapuolelta. Lisäksi leikataan tassu pyöreäksi, niin ettei kynnet näy.

 
Jos koiran silmävuoto värjää kuonon voi sitä vastaan taistella vaikka näin. Tärkeä on ajaa silmän alus karvat hyvin tarkkaan. Sitten pyyhitään silmät silmävedellä, esim. Diamont eye ja rasvataan silmän aluset valkovaseliinilla.Tämä pitää tehdä päivittäin. Seuraavilla kerroilla, pitäisi ajelun jälkeen löytyä valumien alta jo rasvan suojissa ollutta puhtaampaa karvaa ja ihoa.
 
Sitten koira on valmis. Aikaa minulla kuluu noin tunti. Pitkän tukan voi kiinnittää pompuloilla, joihin vinkkejä vaikkapa täällä.

Kokonaisaika:

Naaman ajelu 5min
Tassujen pesu marseille saippualla 5min
Koiran uittaminen ammeessa ja suihkutus 6-10min
Koiran uittaminen ammeessa hoitoaineessa samalla tukka läpikäyden kammalla 10-15min
Koiran kuivaus 30min
Kokonaisaika: 56min- 1h5min n. 7pv välein

Meillä nyt käytetyt aineet:

Shampoo: Vitacoat Yorksheen, Vitacoat Bleu-fonce, KW pentushampoo
Hoitoaine: Laser Lites protein treatment ja hoitoöljynä Summerwind Protect a coat oil.
Turkin hoitosuihkeena: Kelco De Matt suihke
Saippuana jaloille: Marseillesaippua