Kiinanharjakoiran pesu ja trimmaus (Perushoito)
Päivitetty 26.1.2015
Harjakoirien turkin hoitoon olen tutustunut vasta vuonna 2007. Olen ammentanut paljon ohjeita afgaaninvinttikoirien, shih tzujen ym turkkikoirien turkin hoidosta. Lisäksi olen paljon oppinut suoraan puuterin omistajilta. Kaikille koirille ei toimi samat ohjeet, joten nämä ohjeet ei välttämättä toimi kaikilla harjakoirilla. En ota vastuuta ohjeiden toimivuudesta.

Nämä samat ohjeet toimivat myös ceskyillä.

Lähtötilanne:
Harjakoiran turkkia ei saa harjata, kun se on likainen, niinpä koira on pestävä usein. Normaali harjakoiran pesu väli on 5-14pv. Pahimpaan takkuikään, kun koira vaihtaa aikuisen karvaan, joutuu ehkä jopa tihentämään pesua, jopa joka toinen päivä. Tarkoitus on, ettei koira pääse koskaan takkuun, niin ei tarvitse koskaan turkkia repiä auki. Harjakoiran turkki kuluu todella helposti ruman näköiseksi, jos sitä käsittelee kuivana ja likaisena saati että repii siinä olevat takut irti.
Takkuaikana turkki kannattaa katsoa läpi joka ilta, koira kyljelleen ja tarkastaa erityisesti kyljet, vatsan ja rinnan, jos takkuja löytyy, pesu viimeistään seuraavana päivänä.
Peruskuralenkin jälkeen tassut voi vain huuhdella ja pahimmat tummumat pestä marseillesaippualla ja vain pyyhekuivaus, pesuväliä saattaa joutua tihentämään, koska usein kastuminen tai esim lumipaakut voivat takuttaa pahemmin.

Harjakoiran pesu alkaa konetöillä, jotta irtokarvat ei jää kutittamaan nahkaan. Kuono ajellaan lyhyeksi sekä posket. Kaulaan ajellaan v-mallinen alue. Kuvista näkee tarkemmin. Itse käytän Oster Artisan (tai Moser Cromini) pikkutrimmeriä. Kuvassa on aikasemmin käyttämäni iso Andis kone ja siihen saatavaa kapea tassuterä.

Harjakoiran pesussa aineet on kaiken a ja o. Kotipesussa käytetään usein eri aineita kuin näyttelypesuun. Pesuainetta harjakoiralla kuluu hyvin vähän. Sekoituspullolliseen tai ammelliseen vettä käytetään max.1-2 rkl pesuainetta ja hoitoainetta. Tiheään pestynä käytän usein 1-2tl pesuainetta. Enempää ei tarvita, koska koira pestään niin usein. Isommat määrät tekee turkista klimppisen. Harjakoiralle ei kannata käyttää kuin hyvin harvoin syväpuhdistavia vahvoja shampoita, toisille turkeille ei voi käyttää ollenkaan tai turkki palaa heti puhki (ruskeat latvat). Eri koirille sopii eri aineet, joten aineita kannattaa vaihdella eri harjakoira omistajien kesken, niin näin löytää omalle koiralle sopivat aineet.

Pesu aloitetaan tassujen pesulla, valkoiset ja likaantuneimmat osat pestään Marseille saippualla ja/tai valkoisen koiran shampoolla. Jalat huuhdellaan ennen ammeeseen laittoa.

Sitten koira laitetaan ammeeseen, jossa valmiina lämmintä vettä ja pesuainetta (1rkl). Koira laitetaan ammeeseen makaamaan ja käsin huljutellaan turkkia, että pesuaine menee joka paikkaan. Pienellä kupilla tai käsin kaadetaan pesuainetta myös päähän ja korvien karvoihin. Likaisimpia kohtia voi varovasti hangatakkin, erityisesti sormien päillä suoraan ihoa.
Vaihtoehtoisesti pesuaineet voi sekoittaa pulloon. Koira kastellaan ja sen jälkeen pesuainetta truutataan hyvin reilullä kädellä turkkiin, samalla voi turkkia pest vetämällä aineita turkista ulospäin. Nyrkkipyykkipesua kannattaa välttää, muuten koira takkuuntuu.
Shampoo valitaan tarpeen mukaan ja voi tehdä sekoituksiakin. Hoitoa vaativalle hoitavaa shamppoota, valkoiselle koiralle omanlaistaan jne. Aineiden valinnasta TÄÄLLÄ.

Tämän jälkeen huuhdellaan hyvin koira, amme ja kippo.

Sitten sekoitetaan hoitoaine. Lasketaan ensin vesi ammeeseen. Hoitoaine sekoittuu paremmin jos laitetaan 1-2rkl hoitoainetta pulloon, jossa se sekoitetaan tulikuumaan veteen ja ravistetaan sekaisin. Kun hoitoaine on liuennut, se sekoitetaan ammeen veteen. Toinen vaihtoehto on laittaa hoitoaine pohjalle ja suihkuttaa vettä paineella siihen kohtaan, jotta se liukenee hyvin veteen. Halutessaan voi veteen laittaa myös öljyä turkkia hoitamaan.
Koiran maatessa hoitoaine vedessä, kastellaan myös pää.Samalla voi käydä myös turkin läpi harvalla kammalla tai sormin. Näin tukan sotkut selkeävät ja turkki aukeaa ilman isoja aukaisemisoperaatioita. Jos eteen tulee takku mistä kampa ei liu'u läpi, jätän sen kohdan odottamaan takun avausta myöhemmin kuivauksen jälkeen. Lopuksi koiran voi huuhdella tai hoitoaineen voi jättää turkkiin, riippuen merkistä. Näyttelyihin koira on huuhdeltava, ettei turkkiin jää aineita, se tulkitaan dopingiksi. Kotipesussa en huuhtele.

Pullopesussa hoitoaine sekoitetaan pulloon ja sitä laitetaan hyvin runsaasti koiraan kädellä auttaen. Takkukohtiin laitan erityisen paljon hoitoainetta ja yritän saada sen takun sisään. Lopuksi huuhdellaan kevyesti pois.

Hoitoaineissa on sama periaate kuin shampoissa eli voi tehdä omia sekoituksia. Jos turkki tarvitsee hoitoa ja kiiltoa laitetaan veteen hoitavampaa hoitoainetta, kiiltoa lisäävää hoitoainetta ja öljyä. Takkuavalle turkille valitaan turkkia auki pitävämpi aine.
Toisille turkeille sopii, etenkin takkuiässä, että öljyä on runsaasti ja turkki jää pesun jälkeen "limaiseksi". Toisenlaatuiset turkit, esim. meillä olleen pehmeäturkkisen Ilon turkki, ei välttämättä pidä öljyistä ja saattavat takkuuntua nopeammin liiasta öljystä tai jopa liiasta hoitoaineesta. Nämä selviät oikeastaan vain kokeilemalla.

Pesty koira rutistellaan (ei koiraa, turkkia vain) ja sen jälkeen koira kiedotaan pyyhkeisiin kuivumaan. Koira makaa pyyhkeissä 10-20minuuttia, jotta vesi imeytyy hyvin.

Sen jälkeen otan koiran pyyhkeistä ja alan joko suoraan kuivaamaan tai käyn sen päällisin puolin sekoiteharjalla tai piikkiharjalla läpi. Takut voi avata joko nyt tai kuivauksen jälkeen. Jos on paljon isoja takkuja, suosittelen niiden avaamista tässä vaiheessa runsaan silkkitippojen avustamana. Märkään takkuun laitetaan silttitippoja ja hierotaan käsin niin, että silkkitipat menee kaikkialle. Odotetaan hetki ja sitten piikkiharjan ja harvan kamman kanssa selvitellään (tästä myös jäljempänä).

Sitten alkaa kuivaus. Itse käytän turbokuivaajaa, jotkut käyttävät myös käsiföönejä. Turbon suutinta kuljetaan turkissa ihoa pitkin ja vesi roiskuu pois turkista, käsiföönin kanssa ei voi mennä ihoa pitkin, koska käsiföönit yleensä kuumenevat. Kotikuivauksessa voi kuivata missä järjestyksessä vaan. Koira kyljellään saa jokaisen paikan hyvin kuivattua. Autan tarvittaessa piikkiharjalla kotikuivauksessa, näin jää myös vähemmän irtokarvaa takuttamaan.

Tämän jälkeen käyn koko turkin läpi harvalla kammalla, jotta mahdolliset takut löytyvät.


Jos koiralla on takkuja, ne voi avata ennen kuivausta kosteasta turkista tai kuivasta turkista hoitoainesuihkeen kera. Aikuisella ja lähes takuttomalla avaan takut vasta kuivatusta koirasta, takkujen kohdat jäävät kumminkin kosteammiksi, kun koira ei kuivu takun sisältä. Takut avataan hyvin varovasti karva kerrallaan, ei repien kammalla. Suihkutan takkuun hoitoainesprayta auttamaan avauksessa tai laitan silkkitippoja. Takun avaus aloitetaan takun ulkoreunoista, sillä jos kampa vedetään suoraan takun alle ja vedetään ylös, niin takun solmut vain kiristyvät. Tällöin turkki revitään auki ja se näkyy turkissa. Itselläni on käytössä kampa ja sormet, jotkut käyttää peruspiikki harjaa (Madan) tai harjakoirilla muutenkin käytettävää sekoiteharjaa. Viimeisen takkupallon joka jää selvityksestä jäljelle, vedän yleensä käsin tai lopuksi tiheällä kammalla.

On muistettava kääntää koira myös selälleen ja avattava myös vatsapuoli. Vatsapuolella on yleensä hankauksesta johtuen pahemmat takut kuin päällispuolella. Itse en vatsapuolta avaa niin varovasti karva kerrallaan, mielestäni vatsapuolella ei niin haittaa jos turkki on hieman ohuempi. Koiraa satuttamatta silti takut on irrotettava.

Sitten käyn vatsan läpi hyvin tiheällä kammalla. Koira pystyyn ja sitten koko koira tiheällä kammalla läpi ihoa myöten. Näin lähtee viimeiset takkupalleroiset irti ja löytyy myös viimeiset takutkin. Tämä vaihe auttaa hyvin paljon takkuvaiheisen koiran hoitoa, ainakin meillä. Viimeistään tässä vaiheessa koira on myös kuivunut täysin.

Jos haluaa voi lopuksi suihkuttaa turkin pintaa kerroksen hoitoaine suihketta. Meillä on käytössä Laser Lites Show Spray joka vähentää sähköisyyttä  sekä Chris Christensen Ice on Ice , se suojaa turkkia ja siinä on UV suoja, jottei musta turkki haalistuisi ruskeaksi. Takkuikäiselle hyvä on Wild Animal Liquid Slicker spray.

Vielä tarkistetaan, että tassukarvat eivät ole kasvaneet liian pitkiksi ja lyhentää ne alapuolelta. Lisäksi leikataan tassu pyöreäksi, niin ettei kynnet näy.

Jos koiran silmävuoto värjää kuonon voi sitä vastaan taistella vaikka näin. Tärkeä on ajaa silmänaluskarvat hyvin tarkkaan. Sitten pyyhitään silmät silmävedellä, esim. Diamont eye ja rasvataan silmän aluset valkovaseliinilla tai muulla paksulla voitella. Tämä pitää tehdä päivittäin. Seuraavilla kerroilla, pitäisi ajelun jälkeen löytyä valumien alta jo rasvan suojissa ollutta puhtaampaa karvaa ja ihoa. Ruokavaliolla on suurta merkitystä valumien värjäämiseen.


Vasemmassa kuvassa turkki öljyttynä.

Sitten koira on valmis. Aikaa minulla kuluu noin tunti. Pitkän tukan voi kiinnittää pompuloilla, joihin vinkkejä vaikkapa täällä.

Kokonaisaika:

Naaman ajelu 5min
Tassujen pesu marseille saippualla 5min
Koiran uittaminen ammeessa ja suihkutus 6-10min
Koiran uittaminen ammeessa hoitoaineessa samalla tukka läpikäyden kammalla 10-15min
Koiran kuivaus 30min
Kokonaisaika: 56min- 1h5min n. 3-7pv välein

Meillä hyväksi havaittuja aineita:

Shampoot:
Espree Silky Show
K9 Aloe Vera
Anju Beauté shampoot
Anju Beauté Diamant shampoo (harmaalle)
Royale Perfection Shampooing Blanc de Blanc
Laser Lites Stripping (syväpuhdistava)
KW pentushampoo
Royale Perfection Anti Itching Shampoo (herkälle iholle)

Hoitoaineet:
Re Qual Biojen
Re Qual Bio-plus
Anju Beauté Optimum Care hoitoaine
K9 Aloe Vera hoitoaine
Summerwinds Fine-L-shine
KW Balsam
Laser Lites protein treatment

Silikonisemmat:
Chris Christensen Spectrum Ten shampoo ja hoitoaine
Wild Animal Silk-n-silk hoitoaine
Pure Paws Silk Basics shampoo ja hoitoaine


Ja öljyt + muut lisäaineet:
Summerwind Protect a coat oil
Laser Lites WOW
Silkkitipat
Laser Lites Show Spray
Chris Christensen Ice on Ice suihke
Wild Animal Liquid Slicker suihke
Cocovi kylmäpuristettu kookosöljy (luontaistuotekaupat)